Vue.js Nedir ?

Akif Hatipoğlu
2 min readDec 19, 2018

--

VueJS web arayüzleri geliştirmek için kullanılan interaktif bir JavaScript front-end kütüphanesidir. Son zamanların en popüler front-end teknolojilerinden biridir. 2018 sonu itibariyle Github’ da 122 bin yıldız ile en büyük rakipleri React ve Angular’ı geride bırakmayı başarmıştır. Hatta bazı yazılımcılar yeni jQuery’yi Vuejs olarak adlandırırlar.

npm üzerinden indirilme sayıları

Geliştiriciler neden Vue.js’i seviyor?

Vuejs’i React ve Angular’a kıyasla farklı bir kovaya koyan bir şey, Vuejs’in bir indie projesi olmasıdır. Facebook veya Google gibi büyük bir şirket tarafından geliştirilmemiştir.

1 — Düşük boyut ve hız

Bir kütüphane ne kadar düşük boyutta ise o kadar iyidir. VueJS’in en büyük avantajlarından birisi boyutudur. Kurulan plugin’e bağlı VueJS boyutu 18–21KB arasındadır. Boyuta bağlı hızı da rakiplerine oranla çok daha iyidir.

2 — Öğrenim kolaylığı

VueJS öğrenmesi ve kullanımı diğer framework’lere göre daha kolay ve anlaşılırdır. Sade ve anlaşılır bir dökümantasyon yapısına sahiptir.

3- Esnek yapı

Projenizin durumuna bağlı farklı eklentiler veya farklı çözümler üretebilmenize olanak sağlar. Kullanmayacağınız bir uygulamayı projenize dahil etmek zorunda bırakmaz. Böylece uygulamanızı daha modüler bir şekilde geliştirmenizi sağlar.

4 — Topluluk

VueJS hızla büyüyen bir açık kaynak topluluğuna sahiptir. Geliştirici toplulukları sayesinde yeni başlayan geliştiriciler yaşayabilecekleri sorunlara cevap bulmakta çok önemli bir avantaj kazanırlar.

5- Virtual Dom Yapısı

Virtual dom, ilk react tarafından kullanılmış bir özelliktir. Ama Vuejs bir çeşit otomatik bağımlılık yönetimi(automatic dependency management) ile bu yapıyı genişletmiştir. Bu yapı, hangi bileşenlerin durum değişikliğinden etkilendiğini izler ve böylece bileşenler değiştiğinde yalnızca bu bileşenleri yeniden oluşturulur. Böylece bir web sayfası içerisinde sadece içeriği değişen bileşenler yeniden oluşurlar. Kullanıcı için daha iyi bir web deneyimi oluşturur.

virtual dom

6- Component Yapısı

Ayrıca VueJs bileşen (component) yapısını destekler. Yani dom üzerinde ihtiyacınıza bağlı tasarlayacağınız etiketlerle bileşen şablonu (component template) ve bileşenlere ait alt bileşenler (child componentler) oluşturabilirsiniz. Böylece aynı bileşeni web sitenizin farklı yerlerinde tekrar tekrar kullanabilmenize olanak sağlar.

Başlangıç için

--

--

No responses yet